dijous, 1 de maig de 2014

Llibre recomanat (II)

La nostra segona recomanació és aquesta:      
   
 
 És un llibre d´articles de Paco Candel sobre la immigració a Barcelona, amb un protagonisme especial pels barris de la ciutat (que abans havien estat barris de l´Hospitalet) que acabarien perdent l´accés al mar. 
 
 Ja vam veure que a l´actual terme municipal de Gènova tres antics municipis independents (d´est a oest Sàn Pê d’Ænn-a, CornigénSestri Ponente; ara sembla que els nuclis més a ponent també podrien veure´s afectats) van patir la mateixa (dis)sort. De fet algunes de les obres d´ampliació del port de Barcelona van començar en paral.lel a les de Gènova:

És l'època [començaments del segle XX] del creixement dels principals ports del món. A la vegada que Barcelona ampliava el port amb els molls d'Espanya, Barcelona, Ponent i Contradic, Marsella ho feia amb les dàrsenes de la «Joliette» i «National» i Gènova amb els molls i dàrsenes de la «Lanterna» i «Sampierdarena».

 Curiosament les zones on els ciutadans/es han vist bloquejat l´accés al litoral han acabat recuperant el nom de Marina.

  Fem nostres les paraules d´un blogaire que escriu sobre els nostres barris:
  És aquesta la gran tragèdia de la Marina, un dels barris més mariners de la ciutat, però que ja no té accés a la platja. Barcelona la va fer desaparèixer als anys 1960 per ampliar el seu port. Cada cop que volen anar a la platja, els habitants de la colònia (..) han d’agafar el metro per anar a la Barceloneta o les rodalies per anar al Prat. 
 Potser és una utopia,però crec que algun dia s’haurà de restaurar almenys una part de la platja perduda de la Marina.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada