diumenge, 10 de març de 2013

Curs de genovès (2)

  Els promotors del curs de genovès del qual vam parlar ofereixen a la seva web el que anomenen pillole, 'píndoles', com aquesta:


   Se vedemmo diu el text, fent servir el reflexiu se per la 1ª persona plural, de manera similar a com farien altres varietats italianes, com el romanesc, o varietats d´els Alps Marítims (Niça: devèn s´aimà; Gorbio deven se vouè bèn 'ens hem d estimar'; vegeu aquest article). Però diversament de l´italià: ci vediamo. De fet el ci italià desenvolupa vàries funcions que en genovès estan reservades a altres paraules. Podem resumir les diferències així (per una explicació més complerta, veieu aquest article. Per comprovar les semblances del sistema de pronoms del lígur amb el d´altres llengües del Nord d´Itàlia vegeu per exemple la pàgina 13 d´aquesta gramàtica de la llengua vèneta):
n
Pr. Refl.i Recíproc Ci vediamo Ens veiem Se vedemmo

Pr. OD i OI 1ª persona pl. Ci chiamano* Ens diuen/ens criden Ne ciamman

locatiu Ce n´è (ò pl. Ce ne sono) hi ha Ghe n´é

Se impersonal+ se refl. Ci si potrebbe dare del tu hom es podria tutejar** Se porieiva dâse do ti

 * Fins al segle XIX l´italià podia fer servir també el Ne en aquests casos.
 ** forma impersonal en desús; en realitat diríem Ens podríem tutejar. La frase no impersonal també és més habitual en genovès.


   Això en teoria; en la pràctica el català col.loquial també pot fer servir el se reflexiu i recíproc per la 1ª persona pl.: se n´anem, se veurem.
   i fins i tot en altres casos: amb la 2ª persona plural, s´ho dic [us ho dic] perquè ho sapigueu, es veureu [us veureu] en el cafè. O amb pronom OD o OI de 1ª p.pl. on el genovès faria servir ne: s´enviaràs [ens enviaràs] el paquet?                           (exemples de l´Alcover-Moll)

2 comentaris:

 1. Llegit a un periodista de Xàtiva:

  "Per tant, si buscàveu una hagiografia s'heu equivocat de cau".

  Es aquí, http://sotalacreueta.blogspot.com.es/2013/03/hugo-chavez-en-la-justa-mesura.html.

  ResponElimina
 2. Gràcies Lluís Bru (bonic cognom, m´agrada). Al País Valencià potser és força habitual.

  (i el tema de l´article que ens penges és de total actualitat)

  ResponElimina